Най-голямата суша в Европа от години понижи река Дунав до едно

...
Най-голямата суша в Европа от години понижи река Дунав до едно
Коментари Харесай

Германски кораби от ВСВ изплуваха от полупресъхналия Дунав

Най-голямата суша в Европа от години понижи река Дунав до едно от най-ниските равнища на водите й от близо век, разкривайки останките на десетки натоварени с експлозиви немски военни кораби, потопени по време на Втората международна война, съобщава " Ройтерс ".

Плавателните съдове са измежду стотиците от Черноморския флот на нацистка Германия, потопени в реката през 1944 година при изтеглянето си заради настъпващите руски сили, и към момента затрудняват речния трафик при ниски равнища на водата.

Тазгодишната суша обаче, която учените смятат за последица от световното стопляне, разкри повече от 20 кораба край сръбския пристанищен град Прахово. Много от тях към момента съдържат тонове муниции и експлозиви и съставляват заплаха за корабоплаването.
 Снимка 584718  
Месеци на суша и рекордно високи температури блокираха речния трафик по жизненоважни артерии на реката в други елементи на Европа, в това число Германия, Италия и Франция. В Сърбия управляващите прибягнаха до драгиране, с цел да запазят навигационните пътища по Дунав отворени.

Край Прахово плавателния сектор от Дунав тук-там е ограничен до едвам 100 метра.

Разпръснати по коритото на реката, някои от корабите към момента имат командни мостове, счупени мачти и усукани корпуси, до момента в който други са потопени под речните пясъци.

През март сръбското държавно управление разгласи търг за изкарване на корабите и премахване на боеприпасите, като интервенцията беше оценена на 29 милиона евро.
 Снимка 584717
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР